ÚJVILÁG PASSIÓ

2012. JÚNIUS 8-9. 20.30 (esőnap június 10.),

 KECSKEMÉTI ARBORÉTUM (6000 Kecskemét, Nyíri út 48., bejárat a kápolna felől)

Képek

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legismertebb témakör az irodalomtörténetben.  A Kecskeméti Katona József Színház most arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a szabadban, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatja be.
1492-ben az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend, a pálos rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombuszt híres felfedezőútján.  A papokat Izabella spanyol királynő rendelte Mátyás királytól azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban. A magyar pálosok (a „fehérbarátok”) ekként meghatározó szereplői voltak Amerika történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői. A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait.
A kecskeméti Arborétumban megelevenedik tehát a passió.  Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők nemcsak a megközelítés újszerűségével, hanem a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. Hiszen a kecskeméti Passió így válhat nemzetközivé, a világ felé kinyíló ablakká; ugyanakkor megőrzi jellegzetes magyarságát: magyar szerzetesek igaz történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét, a szeretetet.
Színházunk hagyományteremtő szándékkal hozza létre a produkciót. Reményeink szerint a 2012. június 8 és 9.-i előadásokat több is követi majd, és minden évben, június első hétvégéjén megmutathatjuk nézőinknek a kecskeméti Újvilág Passiót. 
A főbb szerepekben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hegedűs Zoltánt, Pál Attilát, továbbá a kecskeméti katona József Színház teljes társulatát láthatják a nézők, a darab rendezője Cseke Péter. Az Újvilág Passió fővédnöke: Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita, védnöke Dr. Zombor Gábor Kecskemét városának polgármestere.
Jegyár: 1800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.
Jegyek válthatók:
 
A SZÍNHÁZ SZERVEZÉSI- ÉS JEGYIRODÁJÁBAN:
Kecskemét, Katona József tér 5. Telefon: 76/501-174, 501-177
szervezes@kecskemetikatona.hu
www.kecskemetikatona.hu
 
valamint
 
a www.jegy.hu, www.ticketportal.hu és a www.jegymester.hu oldalakon és országos jegyirodai hálózatukban