Boldogasszony Zarándokvonat Csíksomlyóra

”Lelki megújulás, tiszta forrásból !”

BOLDOGASSZONY Zarándokvonat
Csíksomlyó, Máriaradna, Gyergyószentmiklós, Gyimesbükk, Csíkszereda
2013. május 16-19. (4 nap/3 éj)
Fővédnök: Dr. Kövér László Magyar Országgyűlés Elnöke; Védnök: Völner Pál államtitkár
Lelki vezetők: Görbe László piarista, Tímár Asztrik ferences és Burbela Gergely verbita szerzetesek

Utazás: nosztalgia különvonat, 1. és 2. osztályú teremvagonok hangosítással, stúdiókocsi, étkezőkocsi.

Programok a vonaton: az alább ismertetett programon túl lelki programok, közös imák és éneklések, látnivalók ismertetése (stb.) is lesznek az utazás közben.

Ellátás: félpanzió (vacsora és reggeli). Az étkezőkocsiban és a mozgó büfében, ásványvizet, üdítőt, kávét, szendvicset és meleg ételt az utazás ideje alatt vásárolhatnak.

Szállás: hotel, panzió, vendégház 2-3-4 ágyas (igény szerint) fürdőszobás, tusolós szobákkal, valamint ifjúsági szállás vagy vendégház 3-4-5-6 ágyas szobái, közös tusolókkal.

Indulás: Budapest, Nyugati pu.: 5,46 óra. Csak nappali utazással! Fontos! A részvételi jegyek induláskor kerülnek kiosztásra. Útvonal, felszállási lehetőségek: Szolnok (7,20), Békéscsaba (8,21), Arad (11,09) Máriaradna (11,50), Gyulafehérvár, Tövis (17,08), Székelykocsárd (17,37), Marosvásárhely (19,03), Maroshévíz (21,27). Gyergyószentmiklós (22,12).

Május 16. (csütörtök): érkezők fogadása 5,00 órától a Nyugati pályaudvaron. Búcsúztatás, zarándokok megáldása. Utazás a jelzett felszállási lehetőségekkel. MÁRIARADNA: felvonulás a Kegytemplomhoz, szentmise. Ősi magyar Mária-kegyhelyek egyike. Kegyképét 1668-ban vásárolta egy katolikus bosnyák kereskedő. 1695-ben Lippa visszafoglalása után a török ezt is felgyújtotta, de a kép a tűzben sértetlen maradt. A templomot később felújították, majd 1756-ban kolostort építették mellé. Szentmise után visszamegyünk a vasútállomásra. A fenti útvonalon megérkezés Székelyföldre, a havasok ölelte Gyergyói-medencébe. A vacsora a vonaton lesz felszolgálva. Gyergyószentmiklós: zarándokok köszöntése a vasútállomáson, majd innen autóbuszokkal a városban és környékén található szálláshelyekre megyünk.

Május 17. (péntek): Reggeli után autóbuszokkal a vasútállomásra megyünk. Innen a különvonatunkkal folytatjuk utunkat a Kárpát-medence egyik legszebb, völgyhidakkal és alagutakkal tűzdelt vasúti útvonalán, festőien szép tájakon. Csíkszentdomokos (boldog emlékű Márton Áron püspök szülőfaluja), Csíkkarcfalva (középkori parasztvár látképe), Madéfalva (az 1764-es veszedelem emlékműve), Ajnád és Lóvész érintésével jutunk el úticélunkhoz, a GYIMES-völgyébe. Gyimesi házigazdáink lesznek Berszán Lajos és Salamon József atya, valamint Bilibók Ágoston. Görbepataka, Gyimesfelsőlok (rövid megállás, innen velünk zarándokolnak a csángó gimnázium diákjai). GYIMESBÜKK, vasútállomás: ünnepélyes fogadás, majd vonulás az ezer éves határra, ahol megtekintjük a 30. számú vasúti őrházat és az un. Rákóczi vár romjait, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Gyimes-völgyére. Kontomáci kápolna: szabadtéri püspöki szentmise közösen a gyimesi csángókkal és a csángó gimnázium diákjaival. Együtt indulunk el a Csíksomlyóra tartó gyimesi csángókkal. Visszautazás Gyergyóba majd a szálláshelyekre.

Május 18. (szombat): CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ. Ezen az ősi Mária-kegyhelyen 1567 óta gyűlnek össze minden év pünkösd szombatján a székelyek és csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát. Korán reggel utazás autóbuszokkal a vasútállomásra, majd vonattal a Csíki-medencébe. CSÍKSZEREDA: felvonulás a csíkszeredai keresztaljjal közösen a Kegytemplomhoz - ahol a ferencesek évszázadok óta őrzik a csodatevő Boldogasszony szobrát, majd a hegynyeregbe. Részvétel a több százezres zarándoksereget vonzó fogadalmi búcsún. Ünnepi szentmise. Délután szabadprogram. Gyülekező a Kegytemplom előtt, majd levonulás a vasútállomásra. Visszaindulás Gyegyószentmiklósra.

Május 19. (vasárnap): Reggeli után (csomagokkal együtt) az autóbuszokkal GYERGYÓSZENTMIKLÓS főterére utazunk. Pünkösdi szabadtéri szentmise (8,00). 2011-ben a Zarándokvonat utasain túl több mint ezren vettek részt ezen a a zarándoklatot záró szentmisén. Méltó befejezése lesz most is nagyszabású programunknak. Elköszönés, hazaindulás (10,00 óra). Hazautazás közben tovább folytatódnak a lelki programok, élménybeszámolók, közös éneklések a vonaton.
Visszautazás, leszállási lehetőségekkel: Kolozsvár, Nagyvárad, Biharkeresztes, Berettyóújfalu, Püspökladány, Szolnok, Kőbánya-Kisp., Bp. Nyugati pu. (21,36). A menetrend és a program módosulhat!

Részvételi díj:
A) Ifjúsági szállások vagy vendégházak: 49 900 Ft / fő
Előleg: 20.000 Ft /fő
 

B) Középkategóriájú vendégházak, panziók és szállodák: 59 900 Ft /fő
Előleg: 24 000 Ft /fő
 

C) Színvonalasabb szálláshelyek, panziók és szállodák: 64 900 Ft /fő
Előleg: 26.000 Ft/fő


 Egyágyas szoba, valamint az 1. osztályú vasúti kocsi felára külön-külön 10.000 Ft.
Igény esetén a BBP utasbiztosítást irodánk megköti (1800 Ft/fő).
 
Érdeklődni és jelentkezni:
Nagy Üdülésközvetítő Bt.
6000 Kecskemét, Lestár tér 2.
Tel: 76/485-499
E-mail: nagyudules@nagyudules.hu