Međugorjei zarándoklat

Húsvéti zarándoklaton, lelki hétvégén vett részt Međugorjéban, a Szűzanya máig, naponta megjelenő zarándokhelyére az Elizeus imacsoport. A hosszú zarándokút, csodálatos tájában gyönyörködve, hol havas hegycsúcsok, hol virágzó gyümölcsfák látványa vezetett végig, a Bosznia-Hercegovinai úton.

 Az első örömteli megpróbáltatás, a Križevac hegyre való felkapaszkodás volt, a kövekkel, sziklákkal övezett, állomásokkal pihentetőt adó Keresztút. A hegy tetején áll a csodálatos fehér kereszt, mely talapzatával együtt, 14 méter magas. A krónika szerint idősek, és fiatalok együtt hordták fel a megépítéséhez szükséges cementet, meszet, vasrudakat, faanyagot, és homokot. A kereszt feliratán Jézus Krisztus 33-1933 szenvedésének, halálának és feltámadásának évfordulója látható, amit 1934-ben szenteltek fel.

A kis városka fő temploma a kéttornyú Szent Jakab apostol templom, melyet többször átépítettek, felújítottak, mire mostani alakját elnyerve, a hívők és a jóakaratú emberek találkozó helye lett. Amit igazol a templom előtt összegyűlt, hatalmas tömeg. A hat órai szentmiséken a templomban olyan nagy a tömeg, hogy aki csak hat órára érkezik, már be sem fér. De hangszórókkal mindent megoldottak, és a papok az utcára is kimennek áldoztatni. A nyári időszakban, nagyobb katolikus ünnepeken, több mint száz pap koncelebrál. A templom kertben felállított Szűzanya szobor - BÉKE KIRÁLYNŐJE carrarai márványból 1987-ben készült el, melyet Dinó Felici olasz szobrászművész készített a megjelenést látók leírása alapján.

A zarándoklat csúcspontja a jelenések hegye Bijakovicában. A međugorjei templomtól légvonalban 1,5 km-re, mintegy 250 m tengerszint feletti magasságban van, ahol a jelenés kezdődött. A Crinica hegye, szintén meredek, tele van hegyes kővel, hegyi sziklával, ami a zarándokokat nem zavarta a felfelé haladásban. Mindezt imádkozva, énekelve tettünk meg. A megjelenés helyéhez vezető utat a rózsafüzér titkait ábrázoló bronz domborművek, Carmelo Puzzolo olasz szobrász munkái szegélyeznek. A megjelenés helyére a Béke Királynője 1,60 m magas fehér márvány szobrát állították, szintén carrarai márványból, úgy, mint a Szent Jakab apostol temploma előtti téren. Mindkét szobrot dél-koreai zarándokok ajándékaként ugyanaz a szobrász készítette.

A lelki megújulás, amiben részünk lehetett, felülmúl minden látványt, és tudományt. A fontos csak az, amit a Szűzanya üzen. Mária azt üzeni a béke, az imádkozás, a kiengesztelődés, a megbocsájtás és a szeretet a fontos. „Legyen szívetek nyitva, és csak imádkozzatok,
imádkozzatok, imádkozzatok.”

„Édesanyaként azt kérem tőletek, hogy életetekkel beszéljetek Isten dicsőségéről, mellyel ily módon, az Ő akarata szerint, önmagatokat is megdicsőítitek.”

Szöveg és fotó: R. Tóth Zsóka

Képek a facebook oldalon