TEMETÉS

Temetéskor az egyház az elhunytaknak lelki segítséget eszközöl ki, testüket megtiszteli, és egyben az élőknek a remény vigasztalását szeretné nyújtani.
A temetés módját tekintve az Egyház ajánlja, hogy tartsák meg az elhunytak teste eltemetésének jámbor szokását; nem tiltja azonban a hamvasztást, kivéve, ha azt a keresztény tanítással ellenkező okok miatt választották.
Előfordul, hogy az elhunyt hamvait a család saját magánál őrzi, és nem rendez tényleges temetést. Ez csak hamvasztást követően (urna) lehetséges. Törvény nem tiltja. Egyházunk ennek etikai megítélésében nem foglal állást, azt mindenki lelkiismeretére bízza. Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy a templomban (szentmise keretében vagy a temetési liturgia odaillő részét felhasználva) vegyenek búcsút a hozzátartozók az elhunyttól. Ekkor nem kell temetkezési vállalkozást keresni, elég a plébánián jelentkezni.

Temetés bejelentése a plébánián történik. Az egyházi szertartás kérésének nincsenek külön feltételei. Időpont egyeztetése a temetkezési vállalattal közösen történik.
Az elhunyt temetését lehetőleg a lakóhelyileg illetékes plébánián kell bejelenteni. Természetesen lehet kérni más plébános, diakónus szolgálatát, de ezt jelezni kell az illetékes plébánián.
Halálesetkor mindig először a temetkezési vállalkozóval szükséges egyeztetni a temetés időpontjáról. Az ott kapott dokumentummal lehet egyházi szertartást kérni a plébánián.
2019. január 1-től a katolikus egyházi temetés díja 25.000,- forint + 3000,- a gyászmise díja.
Amennyiben a halálesetet megelőzően nem volt az éves egyházi hozzájárulás rendezve szíveskedjenek azt rendezni.


Örök nyugodalmat adj, ó, Uram, nekik,
Örök világosság fényeskedjék nekik,
Hogy szent trónod körül udvarolhassanak,
S Téged, boldogítót, örökké áldjanak.

Facebook