Gyónási lehetőség a Nagytemplomban

 Ahogy a tékozló fiú történetében olvassuk (Lk 15), az Atyaisten irgalma és Krisztus kegyelme határtalan:

mindig keresi, hívja, várja az eltévedt bárányt. Isten maga vágyik arra, hogy megbocsásson és tékozló gyermekét újra magához kapcsolja.

Ahhoz azonban, hogy az ember részese legyen e bocsánatnak, szükséges, hogy szívből megbánja bűnét, – amennyire lehet – jóvátegye az okozott kárt, megvallja az Egyház képviselője, a pap előtt bűnét, és kérje, hogy az a Krisztustól kapott meghatalmazás alapján megadja neki a feloldozást. Ha ezt megkapta, újra az Úr asztalához járulhat, mint az Egyház teljes jogú tagja, hiszen szívében újra ott lakozik az a szeretet, amelynek kifejezője az Úr vacsorája.

A bűnbánat szentségéhez járulni, gyónni akkor szükséges, ha valakinek lelkét súlyos vagy halálos bűn – tudva és akarva elkövetett rossz – nyomja. Az ember számára az a legveszedelmesebb, ha elhiteti magával, hogy a rossz jó, a bűn természetes, a lanyhaság valójában józanság, a közönyösség alapvetően okosság. Életbevágóan fontos, hogy belássuk: a rossz az rossz, de Isten jóságában bocsánatot nyerhet! A jó gyónás találkozás Krisztus irgalmával, és igaz öröm forrása: bocsánatot kapva, megtisztulva újra nekiindulunk az útnak, Jézus nyomában.

A JÓ SZENTGYÓNÁS ÖT LÉPÉSE:

1. FELKÉSZÜLÉS
Imádkozz, gondolkozz!

2. BÁND MEG
őszintén minden bűnödet!

3. HATÁROZD EL
hogy a jó mellett döntesz és kerülöd a bűnt!

4. MONDD EL
Isten papjának a szentgyónásban!

5. VÉGEZD EL
az ELÉGTÉTELT, és tedd jóvá a kárt!

Adj HÁLÁT az ATYA jóságáért!

A Nagytemplomban a szentmiséken kívül az alábbi időpontokban van lehetőség szentgyónásra:

Zirig Kristóf atya                                        csütörtök 17-18 óra között

Csuja Gergely atya                                    péntek 17-18 óra között

 Helyszín: Nagytemplom      

 Valamint az elsőpénteki és a vasárnapi szentmisék ideje alatt a Nagytemplomban.

 

Borítókép: Father Rob Trujillo of Epiphany Church in Lake City, Fla., hears a young man’s confession during a pro-life gathering at the Verizon Center in Washington Jan. 23. Tens of thousands of young people gathered at two Washington arenas to rally and pray before taking part in the annual March for Life. (CNS photo/Gregory A. Shemitz) (Jan. 23, 2012) See LIFE-YOUTH Jan. 23, 2012.

Facebook