Richter Mátyás – Új káplán a Főplébánián

Dr. Bábel Balázs érsek atya döntése nyomán augusztus 1-től új káplánt köszönthetünk a Főplébánián Richter Mátyás személyében.

Matyi atya így írt önmagáról tavalyi káplánságának kezdetén: Fajszról, Kalocsától nem messze, a Duna partján fekvő kis faluból származom; a szüleim ma is ott élnek. Édesapám sváb származású, ezért német a vezetéknevem. Édesanyám Mélykútról származik, hitoktatóként költözött Fajszra. Hárman vagyunk testvérek: van egy bátyám és egy húgom. Általános iskolai tanulmányaimat Fajszon végeztem. Kisiskolásként kezdtem ministrálni Fajszon, hatodikos koromtól kezdve pedig rendszeresen fel is olvastam a szentmiséken. Az általános iskola végén már elgondolkoztam a papi hivatáson. Ez is közrejátszott abban, hogy Kalocsán a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény gimnáziumába jelentkeztem továbbtanulásra. A gimnáziumban tovább gondolkoztam a papi hivatáson, és végül sikerült meghoznom a döntést: érettségi után jelentkeztem Dr. Bábel Balázs érsek atyánál a Főegyházmegye papnövendékei közé. A felvételi után először a budapesti Központi Papnevelő Intézet-be küldtek a szent hivatásra való felkészülés céljából, míg a filozófiai-teológiai tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán kezdtem meg. A harmadik év után érsek atya kiküldött Rómába a Pápai Német-Magyar Kollégiumba (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum) felkészülésem és tanulmányaim folytatására. A teológiát a Pápai Gergely Egyetemen (Pontificia Universitas Gregoriana) fejeztem be a rákövetkező két évben. 2014. október 10-én szenteltek diakonussá Rómában, majd a rákövetkező egy évben Kalocsán voltam gyakorlaton. Balázs érsek 2015. június 27-én szentelt áldozópappá Kalocsán. 2015. nyarának végén Kiskunfélegyházán az Óplébánián szolgáltam káplánként másfél hónapig, majd visszatértem Rómába tanulmányaim folytatására. Továbbra is a Német-Magyar Kollégium növendékeként három évet tanultam az Augustinianum Patrisztikus Intézetben, ahol az első hét-nyolc évszázad keresztény egyház-, irodalom- és dogmatörténetébe nyerhettem komolyabb betekintést. 2018. júniusának végén költöztem haza, majd ez év augusztusától kezdtem meg szolgálatomat káplánként Jánoshalmán.

Remélem, Isten kegyelméből áldásos lesz szolgálatom a  lelkek  javára  a  kecskemétiek  körében is.  Kérem, emlékezzenek meg imádságaikban rólam is.

Üdvözlettel, Richter Mátyás káplán atya

A következő állomás Kecskemét Főplébánia. Isten hozott Matyi atya!

Facebook