KEFIR A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúsági Rendezvénye

2019. november 16-án ezúttal Kecskeméten szerveződött meg a KEFIR, vagyis a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúsági Rendezvénye. Hét évvel ezelőtt merült fel először az ötlet, hogy az elsősorban lelki tartalmú ifjúsági rendezvények mellett legyen egy olyan nap is a katolikus fiatalok számára, amikor a közösségépítésre, az egymással való találkozásra helyeződik a hangsúly. Így ezeken a rendezvényeken az érseki szentmisén túl mindig van valamilyen közös téma, amihez kerekasztal beszélgetés vagy játék kapcsolódik. Van közös vacsora, illetve táncház, koncert vagy más szórakoztató program is. Hét éve szintén Kecskeméten kezdődött el az azóta hagyományossá váló közösségi nap, melynek akkor a Szentcsalád Plébánia adott otthont. Azóta körbejárt a Főegyházmegyében: megszerveztük már Kalocsán, Baján, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Kiskőrösön is. Mindig szép számmal érkeztek résztvevők, de talán annyian még egyszer sem kapcsolódtak be, mint idén: több, mint százhetvenen. A helyszínt ezúttal a Kecskeméti Piarista Gimnázium biztosította. A házigazda kecskeméti csoportokon kívül érkeztek közösségek Bugacról, Jásszentlászlóról, Bácsalmásról, Tiszakécskéről, Kiskunmajsáról, Jánoshalmáról és Kiskunhalasról is. A csoportoknak bemutatkozásképpen egy címerpajzsot kellett készíteniük, amely kifejezi a közösségük sajátosságait, s annak alapján kellett önmagukról beszélniük. Természetesen nemcsak ifjúsági csoportok érkeztek, hanem számos településről egy-két fiatal is csatlakozott a résztvevőkhöz.
A színes és vidám bemutatkozást érseki mise követte a piarista templomban. Bábel Balázs érsek atya buzdító prédikációja a nap mottójához kapcsolódott: „Égő-e az áldozat?” A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve olyan témát választottunk, amely összefügg az Eucharisztiával, s egyben fogható is a fiatalok számára. Az áldozat, áldozatkészség gondolatát nagyon aktuálisnak találtuk, hiszen olyannyira nem szokás az elkényelmesedett fogyasztói társadalom tagjai számára a „keskeny utat” választani, bármiért is komolyabb lemondást, fáradságot vállalni. A szentmisét követően ezt boncolgatta tovább Kothencz János előadása, vagy inkább tanúságtétele is, aki a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatójaként több ezer állami gondozott gyermekkel, fiatallal foglalkozik keresztény szellemben az általuk fenntartott intézményekben. Maga is eldobottként, állami gondozottként nőtt fel, és sorstársai segítésére, nevelésére szentelte életét. A fiatalokat nagyon megérintette személyes hangvételű, sok fájdalmat rejtő, mégis előremutató élettörténete.
A tanúságtételt vidám, mégis tanulságos játék követte, majd pedig közös vacsora. A rendezvényt a fiatalok kisebb csoportjai által bemutatott élőképek zárták, amelyekkel az evangélium egy-egy áldozattal kapcsolatos mondatát, gondolatát kellett megjeleníteniük.
Hálásan köszönjük minden szervezőnek és résztvevőnek, valamint támogatóinknak: a Kalocsa-Kecskeméti Érsekségnek, a Széchenyi 2020. Programnak, a Jézus Szíve Társaság Korda Könyvkiadójának és a Kecskeméti Római Katolikus Főplébániának.

Dr. Finta József pasztorális püspöki helynök, plébános

Facebook