Mire hív Jézus a Szentségimádásban?

Szolgálatra. Nemcsak önmagunk miatt megyünk szentségimádásra, nem csak a Jézussal való személyes találkozás ajándékáért, hanem másokért, a Test többi tagjáért is. Egy testnek vagyunk a tagjai, és minél jobban átjárja a tagokat Isten szeretete, annál inkább akarnak segíteni, szolgálni másokért és másoknak. Ezért a szentségimádás szolgálat is.

Aszkézisre. Lemondunk a jóról egy nagyobb jó kedvéért. Pedig rengeteg jó dolgot lehetne a „semmittevés”, a szentségimádás ideje alatt is csinálni. Akik megpróbálnak elcsendesedni, és elhatározzák, hogy egy órát azzal töltenek, aki maga a Szeretet, azok gyakran megtapasztalhatják a jóra való kísértést. Eszükbe jut, mennyi jó dolgot tudnának elvégezni ezen idô alatt, mennyi mulasztásuk van feladataik elvégzésében, és azt most mind bepótolhatnák. Hasznosabban is tölthetnék az idôt, sokat segíthetnénk… Megfontolandók Teréz Anya gondolatai: ha nôvérei megrövidítik a szentségimádás idejét azért, hogy több jót tehessenek a rászorulókkal, akkor egy idô után már nem fogják felismerni és megszeretni a megtört embertársaikban jelen lévô Krisztust.

Szeretetválaszra. Mindent megelôz az életünkben Isten ingyenes, feltétel nélküli szeretete irántunk. Az eukarisztikus kapcsolat is tôle indult ki. Ô az, aki szeretetében odáig ment, hogy jelenvalóvá tette magát az Oltáriszentségben. Láthatóvá, tapasztalhatóvá, érzékelhetôvé. Alázatában alkalmazkodott teremtett létünk igényeihez. Minden idô, amit vele töltünk, válasz az ô szeretetére.

Forrás: Az Oltáriszentség előtt
Szerkesztette: Jánossy Gábor
Lektorálta: fr. Barsi Balázs O.F.M.

Facebook