A nap szentje-Augusztus 22., Boldogságos Szűz Mária királynő

Augusztus 22-én Mária királynői méltóságát ünnepli az Egyház. Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, a mennybevétel dogmája kihirdetésének negyedik évfordulóján.
A keresztény világ kezdetektől fogva ünnepelte Mária királynői méltóságát. Az efezusi zsinaton az évszázados gyakorlatot szentesítettek dogmával 431-ben. Azóta Máriát mint Istenszülőt, Isten Anyját ünnepeljük (Deipara, görögül: Theotokosz).
A Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. A Jelenések könyvének napba öltözött asszonya csillagkoronával tűnik fel (Jel 12,1).
A Boldogságos Szűz királynőként való tisztelete megjelenik többek között Nazianzoszi Szent Gergelynél, Órigenésznél, Szent Jeremosnál.
„Illő volt, hogy Fia érdemei folytán előbb itt a földön dicsőség övezze a Szűzanyát, utána pedig megkapja dicsőséges helyét a mennyben is. Illő volt, hogy itt a földön dicső legyen, hogy azután bejusson a mennyei teljes boldogságba. Illő volt, hogy miként itt a földön az erények legmagasabb fokára felemelte Őt a Szentlélek, ugyanúgy a legnagyobb mennyei dicsőségbe is bevigye.” (Szent Amadeus püspök szentbeszédéből)
Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti ünneplési időpontot határozva meg Mária e tulajdonságára, királynői méltóságára. Korábban május 31-én ülték, később került a mai napra.
A Szűzanya egy közülünk, de odaadottságában, Jézus édesanyjaként méltóságban felülmúl bennünket. Az Egyház jövendő dicsőségének képét viselő királynő Szűz Mária, mert ami vele, a kiemelkedő taggal történt, az fog történni a titokzatos Test valamennyi tagjával.
Krisztushoz hasonlóan Mária nemcsak azzal érdemelte ki királynői méltóságát, hogy az Úr szolgálóleányaként testet adott az Isten Igéjének, hanem Jézus keresztje alatt is ott állt; ez által hétfájdalmú, vagyis minden fájdalommal teljes anyánk lett. Miután Krisztus a kereszt trónján elfoglalta királyi trónját, az Ő anyját a mi anyánkká emelte, majd felvette a mennybe és megkoronázta.
A II. Vatikáni Zsinat tanítása szerint: „Végül a Szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr testben és lélekben fölvitte a mennybe, és a világmindenség királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesen hasonuljon Fiához, az Uralkodók Urához a bűn és a halál legyőzőjéhez.”
Mária ma is azt mondja nekünk, amit földi életében: „tegyétek, amit Jézus mond”! Kérjük Máriát, mint Királynőnket, Anyánkat és Nagyasszonyunkat: segítsen minket, hogy miután alázatos és szelíd földi szolgálattal követtük őt, nekünk is részünk lehessen vele együtt az örök dicsőségben!

Istenünk, te anyánkká és királynőnkké tetted Fiad édesanyját. Tekints hathatós közbenjárására, és engedd, hogy mennyei országodban elnyerjük a gyermekeidnek megígért dicsőséget. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Magyar Kurír
Pesti Ferencesek

Fotó: Pesti Ferencesek

Facebook