Szinódusi fórumot és Szent Asztrik-ünnepet tartottak Kalocsán

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a 2000-ben megtartott egyházmegyei szinódus óta évről évre fórumot szervez aktuális lelkipásztori témákban. Idén november 11-én Kalocsán rendezték meg a fórumot a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben. A téma a fiatalság megszólítása és evangelizációja volt.

Az első előadásban Gábor Miklós, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága irodavezetője a püspöki konferencia által készíttetett jelentést dolgozta fel. Később a résztvevők megismerhették a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági irodájának szolgálatát; az előadó Serfőző Levente oktatási helynök, kateketikai és ifjúsági referens volt. A későbbiekben lehetőség nyílt a személyes beszélgetésre is. A programon aktívan részt vettek az egyházmegye ifjúsági vezetőképzőjének hallgatói is.

A fórum után rendezték meg Kalocsa első, szent életű érsekének emléknapjához kapcsolódva – immár második alkalommal – a Szent Asztrik-ünnepet a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, a szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. A főpásztor szentbeszédében kitért arra, hogy különleges alkalom ez, amikor együtt ünnepeljük Szent Mártont és Szent Asztrikot. Sok minden összekapcsolja őket, különösen is a hitben való kitartás a nehézségek ellenére.

Az érsek szólt a délután lezajlott szinódusi fórumról is, mely kapcsolódott a Rómában nemrég véget ért ifjúságról szóló püspöki szinódushoz. A világegyházi döntéseket az egyházmegye így szeretné átültetni a gyakorlatba. Sokszor elkeserítő lehet az a közömbösség, amivel találkozunk a fiatalok körében a vallási kérdésekkel kapcsolatban. Sok fiatal a számítógép és a telefon előtt tölti az életét. A virtuális világban csökkent a felelősség, bárki büntetlenül akár hazugságokat is megfogalmazhat. Ebben az élethelyzetben kell az evangéliumot hitelesen közvetíteni. Ezért felértékelődik az egyházi iskola szerepe. Nem pusztán a hittanoktatás miatt, hiszen az már elérhető az állami iskolákban is. A katolikus iskola képes olyan környezetet kialakítani, amelyben legalább a nyitott emberek közelebb tudnak kerülni Krisztushoz. Fontos, hogy iskoláink a befogadó közösség színhelyei legyenek, melyek képesek a hit útján komolyan előrehaladni.

A főpásztor a szentmise végén bejelentette, fontosnak tartja a 2000-ben megtartott egyházmegyei szinódus újraértékelését. A következő időszakban a felelősök kijelölése után elkezdődik a szinódusi rendelkezések felülvizsgálata, s egy év múlva a tervek szerint sor kerül a megújított döntések áttárgyalására, megszavazására és kiadására.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

 

Facebook