Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanverseny döntő

Kiskunhalason tartották 2019. április 13-án a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanversenyének döntőjét az Eucharisztikus Kongresszus fényében.

A Kecskeméti Főplébánia hittanosai: Ládi Veronika és Országh Norbert Károly egyéni kategóriában első helyezést értek el! A Főplébánia többi versenyzője is eredményesen szerepelt. Gratulálunk nekik!

A díjátadó Szentmisét Bábel Balázs érsek végezte. A főpásztor beszédében a versenyzőknek érdekes feladatot adott. Elmondta, hogy már egyszer volt 1938-ban Budapesten Eucharisztikus Kongresszus, melynek videóit az interneten látni lehet. A jelenlévők, mint az „internet gyermekei” otthon az egyik nagy videó megosztó portál keresőjébe írják be az 1938-as kongresszust, és nézzék végig, hogy milyen csodálatos volt akkor a kongresszus. Mi is erre készülünk modern változatban jövőre. A főpásztor kiemelte, hogy ha valaki találkozott az idei egyházmegyei kalendáriummal az látta, hogy az előző kongresszusra készült festmény van a borítóján, mely a kiskunhalasi templomban található. Hatalmas falfestmény, mely olyan utolsó vacsorai kép, ami már nem azt akarja csupán visszaadni, ami ott történhetett, hanem a festők, Malczyk Károly és felesége már belevették az Eucharisztiának a jövőjét is. A festő nem törekedett arra, hogy keleti házat fessen meg, hanem templomi alakjaival utal az Eucharisztia titkának kiteljesedésére. A kiindulása, hogy az utolsó vacsorát cselekednünk kell az Úr emlékezetére. Jelenbe jön tehát az utolsó vacsora tanítása. A főpásztor a továbbiakban elmélkedett azon, hogy milyen mély a festmény szimbolikája, valamint az Eucharisztia titkáról adott katekézist a versenyző hittanosoknak. A versenyen az esperesi kerületek kerületi fordulóin győztes versenyzők mérhették össze tudásukat. Lehetőség nyílt arra is, hogy a versenyzők a kiskunhalasi Thorma János Múzeumot és képtárat is megtekintsék. A verseny fő szervezője Csorba Dávid kiskunhalasi iskolalelkész, hitoktatási referens és csapata volt.

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Forrás: Kalocsa Belvárosi Plébánia

Facebook